25 февИстражување: Популарноста на македонските песни на you tube

Тргнувајќи од фактот дека многу малку имаме податоци околу новите медиуми, решив малку да ја „расчешлам“ македонската музика и да видам кои песни се најгледани на најпопуларната страна во Македонија за музика и видеа -  „www.youtube.com”.

Пред да направам анализа имав одредени свои претпоставки кои во голем дел не се вклопија со бројките кои ги дава you tube.

Оставам простор и за евентуална грешка, бидејќи не е баш едноставно да се постави точна бројка на вкупен број на гледани видеа, со оглед на можноста повеќе корисници да ставаат иста песна како и некои песни кои ги пеат други пеачи.

Пребарував латинично и кирилично, а забавната македонска музика ја поделив во три периоди: 1945-1979, 1980-1999, 2000-2010, и Тоше Проески.

Дојдов до следниве податоци:

Тоше Проески

Ранг

Песна

Најгледано

видео

Вкупно

повеќе од:

1

Зајди зајди јасно сонце(народна песна) 3.500.000 3.920.000

2

Волим осмех твој (А.Шола) 2.050.000 2.250.000

3

Пратим те (По тебе) 1.820.000 3.170.000

4

Боже браније од зла(Боже чувај ја од зло) 1.740.000 2.900.000

5

Чија си 1.400.000 3.700.000

6

Једина (Громови на дша) 1.195.000 2.600.000

7

Игри без граници (Игра без граница) 1.160.000 5.100.000

8

Јовано Јованке(народна песна) со Биља Крстиќ 920.000 1.080.000

9

Hardest thing 850.000 2.540.000

10

Moja (Среќна ли си ти, Сречна ли си ти) 702.000 1.650.000

11

Мој дилбере 700.000 900.000

12

Срце није камен 650.000 1.710.000

13

Ариа (Џанини) 510.000 1.450.000

Од оваа табела јасно се гледа дека народната ЗАЈДИ ЗАЈДИ ЈАСНО СОНЦЕ е најпопуларна песна која е испеана на македонски јазик. Само едно видео од препевот на Тоше е над 3.500.000, со што доколку се додадат и други изведвачи кои ја интерпретирале оваа песна, бројот надминува над 4.000.000 што е далеку над второ најпопларната македонска  песна на youtube.

Песната „Игри без граници“ пак е најпопуларна забавна песна која е испеана на македонски јазик, со над 2.500.000 посети, а воедно и најслушана песна од некој македонски пеач препеана на неколку јазици, која вкупна бројка надминува над 5.100.000 посети.

Период 2000-2010, забавна музика

Ранг

Изведувач Песна Најгледановидео Вкупноповеќе од:

1

Елвир Мекиќ(со Слаџа Делибашиќ)* 5 минута 1.265.000 1.320.000

2

Слаткаристика Шопинг 740.000 800.000

3

Врчак (со Fanky G)* Вештица из Србије 686.000 785.000

4

Елена Ристевска Нинанајна 477.000 770.000

5

DNK и Врчак Навлечен на тебе 455.000 650.000

6

Тони Зен, Ламбе Арнаудов, Јован Јованов Итно ми требаш 445.000 645.000

7

Каролина Гочева Крај 352.000 750.000

8

Елена Ристевска Милионер 350.000 550.000

9

Врчак и Тамара Тодевска Лоша девојка 340.000 350.000

10

Слаткаристика Ти си топ 338.000 380.000

11

Тони Зен Скандал 301.000 600.000

12

Каролина Мојот свет 300.000 650.000

13

Елвир Мекиќ и Маја Саздановска Опасно 299.000 300.000

14

Елвир Мекиќ и Гоце Арнаудов Лично твој 299.000 320.000

15

Ламбе Алабаковски Врати ми го срцето 295.000 460.000

16

Елвир Мекиќ Некаде после два 280.000 650.000

17

Елвир Мекиќ Уште те има 265.000 270.000

18

Тони Зен Mi  casa es su casa 257.000 440.000

19

Влатко Лозановски Сонце не ме грее 250.000 350.000

20

Калиопи** Роџени (Бато) 248.000 560.000

21

ДНК и Врчак Пази се од мене 247.000 650.000

22

Слаткаристика Жолта штампа 240.000 280.000

Во наведениот период, испаѓа дека Елвир Мекиќ е најпопуларен македонски пеач, но тоа се должи благодарение на соработката со Делибашиќ, која во просек има поголема попларност од оваа бројка која стои на песната „5 минута“.

Изненаден сум од попларноста на Слаткаристика кoj дури со две песни е во топ 10. Доста интересен е и фактот што стилот кој го негваат :Слаткаристика, Тони Зен, Врчак и DNK, веројатно е најпопларниот стил на македонската поп сцена.

Период 1980-1999, забавна музика

Ранг

Изведувач Песна Најгледановидео Вкупноповеќе од:

1

Калиопи* Роџени (Бато) 248.000 560.000

2

Конкорд Високи штикли и црни чорапи 198.000 300.000

3

Студени нозе Кучето мое 125.000 155.000

4

Владо Јаневски Некоја будала 85.000 100.000

5

Архангел Милион долари 80.000 90.000

6

Лева патика Неправда 80.000 100.000

7

Владо Јаневски Чаирска романтика 73.000 76.000

8

Владо Јаневски Нусе 66.000 90.000

9

Владо Јаневски Црно тиквешко 63.000 100.000

10

Владо Јаневски Не зори зоро 60.000 75.000

11

Маријана и Росана Признавам 60.000 88.000

12

Хелена Благне*** Кога те нема 52.000 57.000

13

Куку леле Кучка 50.000 70.000

14

Студени нозе Ружна женска 50.000 55.000

15

Нулта позитив Мара 48.000 58.000

16

Меморија Оган под ѕвездите 47.000 63.000

17

Студени нозе 50 марки 46.000 68.000

18

Мики Јовановски – Џафер Сонце за три светови 43.000 83.000

19

Јаков Дренковски Скитник 39.000 75.000

20

Нулта позитив со Мирко Митревски Отвори го пенџерчето 38.000 40.000

Овој период пак е специфичен бидејќи се води како ретро период со оглед на реалната масовност на интернетот во Р.Македонија (после 2005 година). Балканската популарност на Калиопи и песната Роџени е најпосетено видео, но не е испеана на македонски јазик. Рекламата на T-mobile,  придонесе „Високи штикли и црни чорапи“ да достигне релативно голема популарност. Изненаден сум од посетеноста на видеата на Студени нозе. Макфестовските песни сеуште немаат постигнато значителна популарност, а таму најпопуларна песна е „Признавам“ на Маријана и Росана.

Период 1945-1979, забавна музика

Ранг

Изведувач Песна Најгледановидео Вкупноповеќе од:

1

Зафир Хаџиманов Како Вардар 79.000 110.000

2

Драган Мијалковски Кажи нешто драга 56.000 58.000

3

Драган Мијалковски 223-305 53.000 54.000

4

Славе Димитров Чија си 51.000 100.000

5

Верица Ристевска Мој галебе 40.000 63.000

6

Зафир Хаџиманов Љуби ме и главата горе 32.000 40.000

7

Зоран Милосавлевиќ Една роза сина 21.000 22.000

8

Драган Мијалковски Кажи ми 20.000 25.000

9

Сашка Петковска Бакни ме 16.000 20.000

10

Верица Ристевска Штом се сака 13.000 17.000

„Чија си“ која беше прогласена за песна на столетието, има релативно мала посетеност, а Хаџиманов и Мијалковски очеквано се најпопуларни од овој перид.

* – песна испеана на друг јазик

** – песна која потекнува од друг период, но најпопларна во периодот во кој е ставена

*** – странски пеач кој пее македонска песна

Се надевам дека овие податоци ќе бидат искористени и во други слични вакви истражувања.

И.М.

16 Responses to “Истражување: Популарноста на македонските песни на you tube”

 1. sneznobela вели:

  Искрено многу ми е интересен начинот на поделба во која Тоше ти е посебна категорија, а после Тоше потоп како што беше на евросонгов Позз

 2. molika вели:

  Па факт е дека Тоше постигнал слава која е неспоредливо голема со останатите интерпретатори (барем по бројките од youtube), па немаше друг начин освен така да го издвојам. Сепак, истиот ги испеал песните на повеќе јазици, српски, хрватски, словенски, англиски … наменети за различни пазари, па нормално е и истите песни да имаад далеку поголема посета отколку вообичаено. Македонските верзии на Тоше, сепак се една друга слика.
  Лично ми беа интересни овие податоци, чисто ме интересораше која македонска песна е најпопуларна на нет.

 3. goc вели:

  Oдличен преглед, браво.

 4. [...] Истражување: Популарноста на македонските песни на you t… [...]

 5. zoriv вели:

  Да си се пофалам самиот. Не е за фрлање и мојот видеоклип на ДНК-Таа тоа го крие, со cca 225.000 погледнувања и слушања.

  Поздрав

  З

 6. molika вели:

  :) Таман работа. Идејата ми беше да направам топ 10, но ајде уште оваа, ајде уште онаа … и добив некои чдни податоци, но од друга страна разбив една своја предрасуда дека некои личности биле толку популарни на нет, за разлика од некои другу што мислев дека се популарни.
  И ајде, можеби е глупо вака, но Зорив ми е еден од оние добри познавачи на македонската музика кој има богата музичка архива, па понекогаш знам да се обратам кај него за помош и еве … користам прилика да му се заблагодарам уште еднаш.

 7. arwena вели:

  Секоја чест, браво за истражувањето!

 8. molika вели:

  Ова е само еден мал чекор, а тргнав од лични побуди чисто да ја задоволам личната љубопитност. Да бидам искрен, сум изненаден од некои податоци, но тоа само ме води напред разбивајќи ште некои предрасди кога се работи за популарност на некој од македонските пеачи. Во секој случај, ова поле е „нежнеано“ и нуди многу можности и креативни истражувања посебно за социолозите.

 9. [...] Mihajlovski published [MKD] an interesting analysis of number of views of Macedonian pop songs on YouTube, sorting them [...]

 10. Јофе вели:

  Интересно… браво за истражувањево
  веројатно си потрошил многу време :)

  п.с. http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=311101412181&id=48&prilog=0&setIzdanie=21932

 11. arwena вели:

  Честитки за цитирањето во Нова македонија :)

 12. molika вели:

  Фала. Дигитализацијата треба да биди следна тема за дебата.

 13. Bage вели:

  Ke si zemam za sloboda da iskomentiram deka nikade ne se spomenuvaat Jane Kodzabashija, i Dragan Djakonovski Shpato

 14. Filip вели:

  Тоше и Каролина се најквалитетните и најреномираните македонски пејачи

 15. Иако секогаш релевантноста на ваквите истражувања е ограничена со временскиот фактор и факторот актуелноста на медиумот, ова е, колку јас знам, најсодржајното истражување за македонската популарна музика.Како истражувач на севкупните движења во светски и домашни рамки, Ти упатувам честитки за макотрпноста, истрајноста и извонредно завршената работа која може да претставува само основа за подоцнежни дополни и поттик за слични анализи.Браво!

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment